Stabburet kom på plass i fjor sommer, i år kom det opp ei masstu litt på impuls. Der stabburet var gårdenes lager for matvarer, var masstuggu gårdens produksjonslokale. Masstu var gjerne en enkel bygning og ofte plassert litt utenfor resten av bebyggelsen. Dette siden den inneholdt ildsted og kunne ta fyr. Etterhvert ble masstu og sommerstuggu gjerne slått sammen i ett mer forseggjort bygg som ble brukt til bolig i sommermånedene og til bakst, brygging etc ellers i året.
Masstu jeg har bygget opp nå inneholder en ringovn av de tidligste typene med takke og diverse gamle jern. Ystekjeler, grøtkjele og kaffebrenner har jeg også som skal brukes her


Begge disse bygningene vil være sentrale når Smaken av Mathistorien kjøres igang. Dette er i hovedsak ett foredrag, men med smaking av historiske matvarer som en bonus. Foredraget starter i masstu og ved ringovnen. Her vil man få høre om hverdagsgrøten som de i eldre tider spiste flere ganger om dagen. Andre ting som surpølse og supper vil man kunne få høre om og smake på.
Så går turen inn i stabburet og 1 etasjen der som fra 1869 ble benyttet som handelssted for det første handelslaget i bygda. Her ble det solgt diverse korn og mel, gammelost, pultost, hvitost og kaffe
I 2 etg er det bord og benker, så foredraget avsluttes her med smaker av de tingene som gjerne ble lagret her. Typer av flatbrød ,saltet og tørket kjøtt er noe av dette, men også setermaten og utviklingen generelt. Foredraget vil vare i underkant av halvannen time og det vil bli muligheter for å ta opp ting man lurer på eller har kommentarer om. Erfaringen er at dette ofte engasjerer mange i en slik setting.
Butikken vil ofte være åpen etter slike smakinger så man har mulighet til å kjøpe med seg varer man har smakt på.
Det legges opp til å ta imot 6-8 pers pr smaking og vi kan ta grupper av denne størrelsen på bestilling.
Smaken av mathistorien er også ett flyttbart konsept. Det kan kombineres med foredrag for lag og foreninger, eller rett og slett bestilles som koldtbord. Da får du matvarene hjem til deg, og om ønskelig kan jeg presentere maten med historien der før dere spiser.
Jeg tenker at på sikt vil dette foredraget også passe godt for barn og ungdom i feks faget Mat og helse. Mange har godt av å vite hva man spiste i eldre tider, hvordan råvarene og maten ble fremstilt og til sist hvordan det smaker.
planlagte arrangementer legges ut her
Comments