Setermat i Norge er så tradisjonsrikt som du kan få det. Det er nesten noe nasjonalromantisk over bildet av setrene med melkekuer og budeier. Setringen var hardt arbeide, og det var her mye av grunnlaget for vinterens matressurser ble lagt. Men til tross for dette, om man fikk besøk på setra, skulle de vartes opp.
Etter å ha bladd i mine besteforeldres seter bok fra begynnelsen på 50 tallet, la jeg spesielt merke til en rett som gikk igjen da de hadde gjester på setra om sommeren. Jeg vet ikke hvor utbredt akkurat denne retten er nasjonalt, men denne var ihvertfall vanlig her i Holtålen i Trøndelag.
Kløbb er ett melprodukt det er litt vanskelig å kategorisere, men i bunn og grunn er det en type lapper, som ikke stekes, men kokes i myse. Å koke prim eller brunost var ofte veldig tidkrevende og mysen skulle koke lenge, derfor var det en ressursutnyttelse å kunne koke kløbben mens mysen enda var tynn. Dette er nok ingen skikkelig gammel rett, da det i alle oppskriftene jeg har funnet er betydelige mengder hvetemel. Muligens har det vert benyttet andre typer mel tidligere, men dette har jeg ikke funnet tilstrekkelig info om. Det jeg derimot vet er at det allerede fra vikingtid har vert vanlig å koke "deiger" av byggmel, så kanskje det har vert en utvikling ifra det?!
En god oppskrift på Kløbb skal du få her. Oppskriften er ganske stor, så den kan med fordel halveres om du ikke har smakt det før og er usikker. Om du ikke har myse til å koke i kan du benytte 3 liter vann, 1ss salt og 4-6 skiver brunost.
Ingredienser:
1/2 l kulturmelk
1/2 l helmelk
1 ts salt
5 dl siktet rugmel
2 dl byggmel
8 dl hvetemel
Bland melken i en bolle. Visp inn salt og mel til deigen blir slik at den henger godt sammen. Ta deigen over på ett bakebord med litt hvetemel og elt den godt sammen. Del deigen opp i emner og kjevle ut emne til en leiv med ca 4-5mm tykkelse. Rutetkjevle gir fint møster på kløbben. Bruk en ring med skarp kant til å stikke ut kløbben( ringen på norgesglasslokk er fin å bruke)
Kok opp myse eller vann med salt og brunost, og kok kløbb etterhvert som du stikker ut. Den er ferdig kokt når den flyter opp. Ta den opp med hullsleiv og avkjøl
Kløbb serveres helst med ett godt lag setersmør som tilbehør til spekemat, eller med gøbb/gomme til kaffen . Kløbb kan fint fryses
Kommentarer