top of page

Ett Innholdsrikt 2022

Starten på 2022 var preget av at studiet jeg startet på i 2019 gikk mot slutten. Hovedoppgave og eksamener sto i fokus, og i juni kunne jeg endelig motta vitnemål som Fagtekniker i Lokal Matkultur. En tittel jeg foreløpig er den eneste i Trøndelag som har.3 større oppdrag var booket inn for sommeren og først ut var GLIS eller Det Gode Liv i Sylan som festivalen heter. Her laget jeg en 4 retters meny basert på råvarer fra Tydal og Haltdalen i en meget velykket kveld på Vektarstuggu Hotell.

Tydalsfestivalen har jeg jobbet med tidligere, men nytt av året var lavvorestauranten "smaken av sylan". Også her ble det en 4 retters med råvarer fra de dyktige produsentene i Tydal.

Sist ut, og det mest omfattende av sommerens oppdrag var for Elden Røros og "Restaurant Slagg" Sammen med den kjente Trønderske kokken Inge Johnsen ble det satt opp en meny i 4 akter som skulle gjenspeile handlingen i Elden. 10 kvelder og nermere 500 gjester tilsammen! Lokale råvarer som ble knyttet opp historisk til 1700tall gav nok ett minneverdig måltid for både gjester og oss bak grytene. Ett utrolig arti oppdrag.

Både "Smaken av Sylan" og "Slagg" ble etterhvert nominert til Årets Event Host ved det store festmåltidet for ERG i Trondheim Spektrum. Stolt av å ha bidratt stort ved begge arrangementene selv om de ikke nådde helt opp i kåringen.2 foredrag om mathistorien i Holtålen ble det også i Galleriet i Gammelgården. Innen mathistorie ble det også påbegynt en jubileumsberetning for potetens 250års historie i Holtålen. Denne skal være ferdig og gies ut i 2023.

Flatbrød har vi produsert gjennom hele året. Nytt i år var at vi endelig fikk en god avling på bygget! Slått med ljå, hesjet på stør, tresket med slegel på låven og kvernet på egen kvern ble byggmjølet til flatbrød. Utrolig gøy å styre produktet fra frø til brød! Kommende år blir arealet for korndyrking mer enn 4 doblet.

Flatbrødet var nominert til Nordic Artisan Foodawards som gikk av stabelen i Stockholm i August. Prisutdelingen var en del av Slowfood's Terra Madre. Ingen pris,men utrolig fin erfaring å ta med seg.

Nå i førjulsstria har jeg brukt eget mel til å teste gamle oppskrifter på julebakst, for å se litt nermere på hvordan dette faktisk artet seg før hvetemelets inntreden utover 1900tallet. Noen av forsøkene ble veldig bra,mens andre må justeres
Etter oppdraget med Elden fikk jeg tilgang på litt fløte som var til overs, da jeg hadde lyst til å teste smørkinna som er på gården. Her traff jeg ganske godt på første forsøk, og jungeltelegrafen sørget for att dette ble noe jeg måtte gjøre flere ganger. Gjennom høsten har vi hatt leveranser av både Smør og Flatbrød til Nordpå Fjellhotell. Smøret har også solgt godt på markeder. Dette er noe vi kommer til å fortsette med utover i 2023. Tilbakemeldingene har vert overveldende og det gjør det kjempegøy å drive på til tross for at arbeidet er manuelt og tungvint. Men det er akkurat slik jeg ønsker å gjøre det.

Gjennom året har det blitt jobbet tett med noen av regionens mindre hoteller, og dette er samarbeid vi håper fortsetter ut i det kommende året.Ellers vil 2023 by på ett nermere innblikk i ystingens verden, og da spesielt Pultost og Kuost. Dette skal gjøres etter Biskop Gunnerius sine beretninger fra omerådet Holtålen/Røros på 1700tallet.

Stabburet på gården har nå endelig fått godkjenning til å flyttes og nytt fundament er satt opp inne på tunet,slik at dette blir gjort så fort snøen slipper taket til våren. Ting har tatt lengre tid enn jeg håpet på, men slik er det ofte med gamle bygninger. Midlertidig butikk er egentlig klar,men tiden har ikke strukket til for å få den åpen.


Formidling av mathistorie og tradisjoner vil vi fortsette med også fremover.


Da gjenstår det bare å si TAKK for ett utrolig innholdsrikt år til kunder, samarbeidspartnere og følgere i sosiale medier. Ønsker alle en fredfull jul og ett godt nytt år!!


Faste Gunnarsen Grodt81 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page