top of page

Stabburet nermer seg åpning


Første runde med varemottak skjedde forrige uke og markerte at nå skjer det virkelig. Det nermer seg åpning! Kornvarer var viktig da Øvre Holtaalen Handelsforening startet her i 1869, så det passet godt at første leveranse nå var nettopp korn. Bygg, Havre og Rug er de tre sortene jeg bruker selv i bakst, og det er det jeg tenker å ha i utsalget. Sammalt grovt mel av disse typene vil tilbyes og dette er selvfølgelig kvernet på gården. I år har jeg dyrket bygg, og dette blir mel jeg i hovedsak vil bruke i eget bakverk. Fra Norganic har jeg kjøpt inn resten av kornet. Dette er hovedsaklig fra Hurum mølle og Sjåk. Uten at det har så stor betydning for meg, så er dette økologisk dyrket korn. Jeg vil også kunne si at jeg dyrker økologisk siden jeg ikke bruker noen form for gjødsel, men det viktigste for meg er at det er dyrket i Norge på Norske ressurser.

Foruten korn, vil jeg som nevnt tilby flatbrød og bakst i butikken. Det spesielle her vil nok være at du ikke vil finne gjærbakst eller hevede kaker. Jeg kommer til å bruke oppskriftene jeg har fra før 1900 da disse tingene ikke var å få tak i. Jernkaker som krum og goro, samt mysekokte produkter som kløbb vil nok dukke opp i perioder.

Etterhvert har jeg veldig lyst til å tilby pultost og gammelost, men disse må jeg knekke koden på først. Det er ikke alt som blir like bra de første gangene når man gjør alt på gammelmåten


Kiæsosten laget jeg etter beskrivelser fra 1700tallet. Denne står i ostekista i stabburets andre etasje og godgjør seg. Akkurat denne blir nok ikke salgbar vare, men jeg jobber med å få på plass en lokal ost fra regionen med en helt utrolig historisk verdi.

Smør blir jeg nok nødt til å ta inn i sortimentet. Dette var ett viktig produkt i 1869, og det er kanskje det Grodt matkultur er mest kjent for nå om dagen. Smøret har fått helt overveldende god respons.


Utover dette er det samlet en del gammelt matproduksjonsutstyr slik at stabburet også vil fungere som ett museum. Jeg gleder meg nå til å få på plass det siste, produsere litt varer og ser frem til å ta imot folk i stabburet.

18 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page